Inbrott på kontoret

Usch är ordet som kan summera starten på veckan. När vi kom till bygget i morse upptäckte vi att det varit inbrott i containern, har tappat räkningen på antal gånger vi haft inbrott på byggarbetsplatsen. Detta är dock första gången som tjuvarna varit inne i både containern och kontoret samtidigt. ”Lämpligt” nog hade någon glömt att larma på i fredags innan de gick hem.

Polisen ”förhörde” samtliga personer på bygget om våra rutiner, något jag aldrig tidigare varit med om. Jag välkomnar polisens arbete men har ingen förhoppning om att verktygen och datorerna kommer återfinnas. Inbrottet skedde troligtvis natten mot lördag och polisens teori är att stöldgodset redan befinner sig utanför Sveriges gränser. Det sammanlagda värdet på stöldgodset är 50 000 kr, en bra förtjänst för några timmars arbete.

Nu skaffar vi hemlarm

Eftersom vi verken hade verktyg eller datorer blev det mycket konverserande med poliserna. Enligt deras uppfattning (ej statiskt säkerställt) har de sett en minskning av inbrott på just byggarbetsplatser. En teori är att den utländska marknaden har ”översvämmats” av stöldgods, en annan teori är att de baltiska länderna har fått de så pass mycket bättre att de inte längre är intresserade av stöldgods, något som troligtvis bara Leif GW Persson kan svara på =). Diskussionen med polisen kom senare att handla om ökningen av villainbrott och hur psykiskt påfrestande det är för folk som haft inbrott.

Jag och min partner har aldrig brytt oss om att skaffa något larm för vi har ansett att larmet kostar mer än värdet på sakerna de skulle stjäla. Den kvinnliga polisen jag pratade med förklarade att värdeföremål är det minsta man oroar sig efter ett inbrott. Hon sa att många husägare, även flera år efter inbrottet, upplevt ett obehag och tillslut varit tvungna att flytta. Känslan av att en främling har varit i huset och rotat runt bland dina privata saker är något som många beskriver som den värsta tänkbara kränkningen. Polisen övertygade mig om att det är dags att skaffa ett hemlarm och jag övertygade senare min partner. Till helgen ska vi sätta oss ner och jämföra hemlarm för att se vad som passar oss bäst. Har ni tips på bra hemlarm får ni gärna lämna en kommentar.