Det här med redovisning

Har precis börjat med årets tråkigaste projekt. Det finns många härliga fördelar med att kunna driva sitt eget företag och förverkliga sina idéer. Att ha makt över sin egen tid är den största fördelen enligt mig. De största nackdelarna kommer när statens byråkrati sätter klorna i en =). Med årets tråkigaste projekt menar jag självklart den årliga redovisningen. Hela helgen har jag suttit och sorterat kvitton och diskuterat avdrag med min redovisningsbyrå. Som ni vet driver jag enskild firma och min redovisning är egentligen väldigt enkel. Hade jag bara sorterat kvitton och haft lite bättre koll så hade jag sluppit den årliga huvudvärken som kommer i februari.

Lokal Redovisningsbyrå

Sortera era kvitton direkt för enklare redovisning

Sortera era kvitton direkt för enklare redovisning

Anledningen till detta inlägg är att jag fått många frågor om hur det är att driva företag. Jag brukar då och då skriva om fördelarna men just idag känns det som en bra dag att skriva om en av nackdelarna. Oavsett vilken typ av företag/verksamhet du har tänkt slå dig in på är det viktigt med en seriös redovisningsbyrå, detta är något jag fått lära mig den hårda vägen. Första året var jag naiv och tänkte att jag kunde sköta allt själv. Allt med redovisning verkade simpelt och jag undrade varför alla andra företag överhuvudtaget betalade för denna tjänst =).

Mot slutet av första året frågade min dåvarande partner mig om hur mycket tid jag lagt ner på att sköta allt detta själv. Det visade sig att jag lagt ner enormt mycket tid och att det faktiskt hade gått ut över min riktiga verksamhet. Dagen efter kontaktade jag en redovisningsbyrå och det visade sig att jag gjort så mycket fel att de i princip fick börja om från noll, något man kan skratta åt efter några år =). Min första redovisningsbyrå hade sitt säte i Stockholm och vi hade endast telefonkontakt då avståndet var alldeles för långt för riktiga möten. Detta är något ni bör undvika och därav min anledning till rubriken. Försök att hitta en redovisningsbyrå i närheten av ert företag, detta kommer spara både tid och pengar! Hoppas detta inlägg kan komma till nytta om ni nu ska starta eget företag.